„Az intézményesített idősgondozás aktuális kérdései” idősügyi konferencia a Rege Residence-ben

Kiemelt érdeklődés övezte a Rege Residence Szépkorúak Otthonában 2024. február 26. napján szervezett „Az intézményesített idősgondozás aktuális kérdései” címet viselő konferenciánkat. A téma fontosságát mutatja, hogy az eseményen való részvételre több mint 70 fő regisztrált. A résztvevők között állami, egyházi, valamint magánfenntartásban működő idősotthonok fenntartói képviselői, intézményvezetői és egyéb feladatot ellátó munkatársai is szép számmal képviseltették magukat, de szintén jelen voltak állami és önkormányzati szervek szakügyintézői, valamint egészségügyi szolgáltatók ügyvezetői is.

Dr. Nagy Viktor, az intézmény főigazgatójának megnyitója után első előadóként Karel Vostry úr, az Európai Idősügyi Tanács ügyvezető igazgatója tartott előadást a szervezet működéséről, majd őt követte Schmuck Andor úr, a Tisztelet Társaságának ügyvivője, aki az idősotthonok egységes értékelési skálájának hiányára, valamint az idősek számára a megfelelő intézmény kiválasztásának nehézségeire hívta fel a figyelmet. A szünet után Dr. Szimai Viktor főigazgató úr tartott előadást az Olajág Otthonok képviseletében, akit Dr. Nas Kamil főorvos úr követett, prezentációjában bemutatva számunkra az általa képviselt LIV-Duna Medical kórházcsoport otthonápolásra irányuló elképzeléseit.

Az ebédszünetet követően Rostáné Dr. Riez Andrea tanszékvezető asszony, a Pázmány Péter Katolikus Egyetem Bölcsészettudományi Karának Szociális Vezetőképző Tanszéke képviseletében beszélt az idősgondozók lelki egészsége megőrzésének fontosságáról, majd a Work and Smile Kft. képviselői ismertették a Thaiföldről érkező szociális gondozók alkalmazásának magyarországi tapasztalatait.

A konferencia zárásaként a résztvevők megtekintették a Rege Residence Szépkorúak Otthonának külső és belső környezetét, valamint megismerhették az intézmény komplex szolgáltatáscsomagjának egyes részleteit.

Az eseményt követő résztvevői visszajelzések is azt igazolták, hogy nagyon nagy igény van a tartós idősgondozásban dolgozók szakmacsoporton belüli összefogására, valamint arra, hogy a valóban aktuális kérdésekre ezen konferenciákhoz hasonló fórumokon találjunk megoldást.