Az elesések megelőzésének fontossága az idősek biztonságáért

Az idős kor minden ember életében elérkezik, és a hosszú életút során egyre inkább oda kell figyelni az egészség és biztonság jelentőségére. 75 év felett sajnos gyakran nő a balesetek és sérülések kockázata, különösen akkor, ha az idősek egyedül élnek otthonukban. Az otthoni elesések komoly veszélyt jelentenek, 

az időskori halálozás 50%-ban az otthoni elesések következményének tulajdonítható. 

Ennek fényében elengedhetetlen, hogy olyan intézkedéseket tegyünk, melyek segítségével kiküszöbölhető az elesés lehetősége, így biztonságban tudhatjuk az időseket és növelhetjük életminőségüket.

Az otthoni elesések súlyos következményei

Az idős korban bekövetkező eleséseknek jelentős fizikai és mentális következményei lehetnek. A csontok gyengülése miatt a törések könnyebben bekövetkeznek, és ezek a sérülések hosszú gyógyulási időt igényelhetnek. Az esés során a belső szervek is megsérülhetnek, mint például a vesék vagy a máj, ami súlyos egészségügyi problémákat okozhat.

Emellett az elesések pszichológiai hatásai sem elhanyagolhatóak. Az önbizalom csökkenése, a függetlenség elvesztésének érzése, valamint az esetleges szociális izoláció mind hozzájárulhatnak az időskori depresszió kialakulásához.

Hogyan minimalizálhatjuk otthonunkban az elesés lehetőségét?

1.Biztonságos környezet: Intézményünkben korlátok segítségével tesszük stabilabbá a közlekedést. Speciális kanapékat helyeztünk el, melyek segítik a mozgást, így a nálunk élő idősek gond nélkül fel tudnak állni és segítség nélkül is tudnak mozogni. A szőnyegeket nem tartjuk biztonságosnak, így azokat teljes mértékben eltávolítottuk minden helyiségből, illetve csúszásmentes padlóburkolatokkal biztosítjuk, hogy a lakók könnyedén és biztonságosan közlekedhessenek az otthon területén.

2.Rendszeres orvosi ellenőrzések: Az időskori egészségproblémák előrejelzése és kezelése kulcsfontosságú. Rendszeres orvosi vizsgálatokkal megelőzhetők olyan egészségügyi problémák, melyek növelhetik az elesés veszélyét.

3.Testmozgás és egyensúlyfejlesztő gyakorlatok: Az időseknek rendszeres testmozgásra és egyensúlyfejlesztő gyakorlatokra van szükségük, melyek erősítik az izmokat és javítják az egyensúlyt. Fizioterapeutánk megtanítja a lakókat az időskori speciális járásra, hogy stabilan tudjanak közlekedni. Ez a szakértői támogatás nemcsak az elesések megelőzésében segít, hanem az idősek magabiztos járását is fejleszti.

4.Táplálkozás és megfelelő folyadékbevitel: A megfelelő táplálkozás és folyadékbevitel hozzájárul a csontok erősítéséhez és az általános egészség megőrzéséhez. A mindennapi étkezés és menüsor összeállításakor ezekre is kiemelt figyelmet fordítunk.

5.Szemészeti vizsgálatok: A jó látás fontos az idősek biztonságos közlekedéséhez és a veszélyek felismeréséhez. Rendszeres vizsgálatokat végzünk, hogy a látás romlásával még azelőtt tisztában legyünk, mielőtt bekövetkezne egy ebből fakadó baleset.

Rege Residence: Biztonság és gondoskodás egy helyen

A Rege Residence Szépkorúak Otthona példát mutat, hogyan lehet az otthoni környezetet a lehető legbiztonságosabbá tenni az idősek számára. Az itt alkalmazott intézkedések, mind annak érdekében kerültek bevezetésre, hogy minimalizáljuk az elesés és egyéb jellegű balesetek számát.

Idős korban is aktív és biztonságos életet élhetünk, ha megfelelő lépéseket teszünk saját és szeretteink érdekében. Az otthoni biztonságot és kényelmet szem előtt tartva az intézmény olyan helyet teremt, ahol az idősek támogatást és gondoskodást kapnak a mindennapjaikhoz, így hosszú évekkel tudjuk meghosszabbítani az életüket.

Keressen minket bizalommal a +36304461727-es telefonszámon, illetve az info@regeresidence.hu email címen.